Stan Naprężenia w Dwuprzęsłowej Perforowanej Tarczy Prostokątnej Sprężonej Kablem Zakrzywionym - Fedorowicz, J.; Fedorowicz, L. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono sposób określania stanu naprężenia w wieloprzęsłowych perforowanych tarczach prostokątnych o stałej grubości, sprężonych kablami krzywoliniowymi. Rozwiązanie zadania osiąga się drogą superpozycji rozwiązania ścisłego tarczy nieograniczonej obciążonej działaniem napiętego kabla o danej trasie i rozwiązania numerycznego trzeciego (mieszanego) podstawowego zagadnienia brzegowego dla perforowanej tarczy prostokątnej.