Modelowanie Wzrostu Szczeliny Zmęczeniowej. Część I. Model Strukturalny Elementu Pękającego Pod Wpływem Obciążeń Cyklicznych - Gambin, W. (Engineering Transactions, 1987)
Mając na celu opis wzrostu szczeliny zmęczeniowej, zaproponowano prosty model elementu konstrukcji pękającej pod wpływem obciążeń cyklicznych. Do jego budowy wykorzystano koncepcję dwuelementowych modeli reologicznych opisanych w pracy [8] i zastosowaną do analizy przystosowania się konstrukcji sprężysto-plastycznych [10-12]. Wprowadzono pojęcie modelu strukturalnego i przedstawiono metodę geometryczną umożliwiającą badanie zachowania tego modelu. Podano zespół ograniczeń, jakie muszą spełniać parametry modelu, aby opisywał on proces stacjonarnego, zgodnego z prawem Parisa, wzrostu szczeliny. Następnie zmodyfikowano model tak, aby mógł on opisywać również początek, jak i końcową fazę całego procesu zmęczeniowego wzrostu szczeliny. Omówiono konsekwencje wprowadzonych założeń. Przeprowadzono analizę wymiarową, podając wszystkie zasadnicze wzory, zarówno w postaci wymiarowej jak i bezwymiarowej. Zaproponowano procedurę identyfikacji parametrów modelu w przypadku stacjonarnego wzrostu szczeliny.