Wyznaczanie Stałych Materiałowych dla Fizycznych i Kinematycznych Składników Ośrodka Porowatego Wypełnionego Cieczą - Kaczmarek, M.; Kubik, J. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy dokonano przeglądu statycznych i quasi-statycznych metod wyznaczania stałych materiałowych dla ośrodków porowatych nasyconych cieczą opisanych teorią Biota. Przedyskutowano sposób wykorzystania tych metod do określenia stałych, gdy ośrodek porowaty traktowany jest jako złożenie dwóch składników kinematycznych: 1) cieczy uwięzionej i porowatego szkieletu, 2) cieczy swobodnej. Praca zawiera zestawienie liczbowych wartości stałych dla najczęściej stosowanych materiałów porowatych.