Modelowanie Zniszczenia Materiału z Anizotropowym Uszkodzeniem - Litewka, A.; Morzyńska, J. (Engineering Transactions, 1985)
Przedstawiono mechanizmy zniszczenia oraz wyznaczono naprężenia niszczące dla materiału uszkodzonego z prostoliniowymi pęknięciami ułożonymi na siatce kwadratowej. Posłużono się w tym celu modelami teoretycznymi, a uzyskane w ten sposób wyniki zweryfikowano badaniami doświadczalnymi przeprowadzonymi przy użyciu modeli symulujących materiał uszkodzony. Dobra zgodność wyników uzyskanych dla modeli teoretycznych i doświadczalnych wskazuje na poprawność założeń poczynionych przy obliczaniu naprężeń niszczących.