Drgania Płyty o Średniej Grubości pod Obciążeniem Ruchomym - Szcześniak, W. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy analizowano zagadnienie dynamiczne płyty o średniej grubości, Ruchome obciążenie przesuwa się ze stałą prędkością. Problem doprowadzono do dwu równań różniczkowych, które rozwiązywano metodą analityczną. Wyznaczono również trzy częstości drgań swobodnych i trzy prędkości krytyczne obciążenia. Rozwiązanie zilustrowano dynamicznymi liniami wpływu dla ugięcia i momentu zginającego wykorzystując w tym celu odpowiedni program na minicomputer Oric-1.